ASYCUDA

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

ASYCUDA (Automated SYstem for CUstoms Data – automatizirani sistem za obradu carinskih podataka) je kompjuterizirani carinski upravljački sistem. Software ASYCUDA je razvio UNCTAD u Ženevi na osnovu zahtjeva zemalja članica koje su željele obezbijediti odgovarajuće statističke podatke o uvozu/izvozu. Sistem se trenutno koristi u više od 80 zemalja i regija. ASYCUDA sistem za obradu carinskih podataka na evropskom kontinentu koristi se u sljedećim zemljama: Albanija, Bosna i Hercegovina, Estonija, Jermenija, Latvija, Litvanija, Makedonija, Malta, Moldavija, Rumunija, Slovačka.

U Bosni i Hercegovini koristi se ASYCUDA++ koja predstavlja treću verziju sistema, a verzija u B&H specifična je po tome što funkcionira uz korištenje tri jezika (bosanski, hrvatski i srpski) i dva pisma (latinica i ćirilica). Sistem je operativan u unutrašnjim carinskim ispostavama i na graničnim prijelazima od 2002. godine, a koriste ga interni korisnici (službenici UIO) kao i eksterni korisnici (špediteri, kontrolni i inspekcijski organi).

Konfiguracija sistema je prilagođena zahtjevima UIO te obezbjeđuje primjenu važećih carinskih procedura, carinske tarife i ostalih zakonskih odredbi neophodnih za provedbu odgovarajućih c

arinskih postupaka. Sve izmjene u konfiguraciji sistema obavljaju službenici Sektora za IT, te obezbjeđuju pravovremenu tehničku i korisničku podršku svim korisnicima sistema.

Uvođenje sistema ASYCUDA u Bosni i Hercegovini omogućilo je: podnošenje carinskih i tranzitnih prijava elektronskim putem (DTI – Direct Trader Input), korištenje selektiviteta u uvoznim i izvoznim procedurama, elektronsko razduženje tranzitnih prijava, automatsko razduženje uplata carinskih dažbina, ažurne statističke podatke, ubrzanje procesa carinjenja, olakšice u kretanju roba i putnika.

<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: “ca-pub-5153569576404346”,
enable_page_level_ads: true
});
</script>

Leave Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *